Slik kan du konfrontere og overvinne forfølgerne i drømmene dine

Drømmer er fascinerende og mystiske samtidig som de kan være svært virkelighetsnære. Men hva skjer når drømmene våre blir mareritt? En av de vanligste elementene i mareritt er forfølgere – skremmende figurer som jaget oss gjennom drømmene våre og gjorde det umulig å flykte. Men hva betyr disse forfølgerne egentlig, og hvordan kan vi takle dem når vi er fanget i drømmeverdenen? I denne artikkelen utforsker vi kreative måter å konfrontere og overvinne forfølgerne i drømmene dine på, slik at du kan sove bedre og ha mer fredfulle drømmer.

Hva er forfølgere i drømmer?

Hva Er Forfølgere I Drømmer?
Når vi snakker om «forfølgere i drømmer,» refererer vi vanligvis til de skremmende figurene som stadig dukker opp i en persons drømmer og skaper følelsen av frykt, ubehag og spenning. Disse personene kan være en skjult del av oss selv eller en person fra den virkelige verden som vi føler oss truet av. Forfølgere kan også være «skyggemenn» eller symboler som representerer vårt underbevisste sinn og vårt livs indre konflikter.

Enkelte kan oppleve at forfølgere i drømmene deres er en påminnelse om deres frykt for å bli fanget og ikke klare å unnslippe. For andre kan forfølgere i drømmer være et symbol på en person eller situasjon i den virkelige verden som de føler seg truet av eller ikke klarer å overvinne.

Det er også viktig å merke seg at forfølgere i drømmer kan variere i form og natur fra person til person. Noen personer kan oppleve å bli forfulgt av en ukjent person, mens andre kan drømme om å bli jaget av en dyreart eller å bli forfulgt av et monster eller en zombie.

I noen tilfeller kan å drømme om forfølgere også være en indikasjon på at personen har underliggende problemer som må løses. For eksempel kan følelsen av å bli forfulgt eller fanget i drømmene deres indikere at personen opplever angst eller fobier i det virkelige livet, eller en følelse av å ikke være i kontroll over livet sitt.

For å kunne forstå hva forfølgerne i drømmene dine symboliserer, og hvordan du kan overvinne dem, kan det være nyttig å analysere drømmene dine og lære å tolke symbolene som dukker opp. Ta en titt på våre artikler om hvilke typer personer som kan symbolisere forfølgere i drømmene dine og hvordan tolke symboler for forfølger i drømmer som kan hjelpe deg med å få bedre forståelse av hva disse symbolene representerer.

Hvorfor er det viktig å overvinne dem?

Hvorfor Er Det Viktig Å Overvinne Dem?
I drømmer kan forfølgere være en kilde til angst og stress, og de kan til og med påvirke kvaliteten på søvnen din. Derfor er det viktig å overvinne dem og lære å kontrollere drømmene dine. Forfølgere kan komme i mange former og størrelser og kan symbolisere frykt eller trusler i livet ditt som du er redd for å møte eller konfrontere. Å identifisere og overvinne forfølgerne i drømmene dine kan faktisk gi deg en følelse av makt og selvsikkerhet, og overføre disse positive følelsene til din virkelige verden.

Hvis du lar disse forfølgerne fortsette å plage deg i drømmene dine, kan det føre til en ond sirkel av angst og stress, noe som kan redusere kvaliteten på søvnen din enda mer, og påvirke din mentale og fysiske helse. Ved å overvinne forfølgerne i drømmene dine kan du også øke selvtilliten og redusere frykten i det virkelige livet. Det vil gi deg mer mot til å utfordre negative situasjoner og hindringer, og ta kontroll over livet ditt.

Kort sagt, hvis du ignorerer forfølgerne i drømmene dine, vil det være vanskeligere å håndtere frykt og stress i det virkelige livet. Derfor er det viktig å lære å kontrollere drømmene dine og overvinne forfølgerne, slik at du kan øke selvtilliten og føle deg mer selvsikker og lykkeligere. For å lære mer om forskjellige typer forfølgere i drømmene dine, kan du lese vår artikkel «/forfulgt-i-drommene-vare/» for å få mer innsikt.

Kreative måter å konfrontere og overvinne forfølgere på

Mange av oss har opplevd å bli forfulgt i drømmene våre på en eller annen måte. Enten det er en skummel person eller en ubehagelig situasjon, kan det føre til en følelse av frykt og angst. Men det er måter å takle disse forfølgerne slik at de ikke lenger kontrollerer drømmene dine. I denne delen vil vi se på noen kreative løsninger som kan hjelpe deg med å konfrontere og overvinne forfølgerne i drømmene dine. Vi vil se på alt fra å analysere drømmene dine til å utforske din kreative side og bruke positiv visualisering. La oss utforske disse metodene og oppdage hvordan de kan hjelpe. Men først, la oss se på hva forfølgere i drømmer faktisk er, og hvorfor det er viktig å takle dem. Hvis du vil lære mer om forskjellige typer forfølgere i drømmer, kan du lese vår tidligere artikkel her.

1. Analyser drømmen din

En viktig første skritt i å konfrontere og overvinne forfølgere i drømmene dine er å analyser drømmen nøye. Dette vil hjelpe deg med å forstå hva som kan utløse forfølgerdrømmer og hvordan du kan håndtere dem. Her er noen trinn du kan følge når du analyserer drømmen din:

 • Skriv ned drømmen: Skriv ned alle detaljer så snart du våkner. Dette inkluderer følelsene dine, stedet, personene og handlingen. Skriv også ned hva som skjedde like før du hadde drømmen.
 • Identifiser forfølgeren: Finn ut hvem forfølgeren din er. Kan du gjenkjenne personen eller er det en ukjent person? Er forfølgeren din en reell person eller et monster?
 • Finn ut hva forfølgeren representerer: Ofte er forfølgeren et symbol på en utfordring som du står overfor i livet ditt. Hva kan dette symbolisere for deg personlig? Er det et problem på arbeidsplassen, vanskeligheter i forholdet ditt eller en usikkerhet du har i deg selv?
 • Identifiser følelsene dine: Hvilke følelser hadde du i drømmen? Følte du frykt, angst eller andre negative følelser? Identifiser disse og prøv å forstå hva som kan utløse disse følelsene i den virkelige verden.
 • Finn ut hva som kan endre utfallet: Prøv å visualisere en annen slutt for drømmen din. Hva kan du gjøre annerledes neste gang du har denne drømmen? Kanskje kan du snu deg og konfrontere forfølgeren, eller be om hjelp fra noen du stoler på.

Å analysere drømmen din er en nødvendig første skritt for å kunne konfrontere og overvinne forfølgere i drømmene dine på en kreativ og effektiv måte. Når du har gjennomført denne øvelsen, kan du gå videre til de andre tipsene og teknikkene i denne artikkelen for å redusere hyppigheten og intensiteten av forfølgerdrømmene.

2. Ta kontroll over drømmen din

En av de mest effektive måtene å håndtere forfølgere i drømmene dine på, er å ta kontroll over drømmen. Du kan gjøre dette ved å øve deg på lucid dreaming, som er en tilstand der du er klar over at du drømmer og dermed kan manipulere og kontrollere handlingene i drømmen din.

Her er noen tips for å oppleve lucid dreaming:

 • Hold en drøm-dagbok – Skriv ned drømmene dine hver morgen, og se etter mønstre og repetisjoner.
 • Gjør en virkelighetstest – Spør deg selv gjentatte ganger i løpet av dagen om du drømmer eller er våken. Dette vil hjelpe deg med å utvikle en vane med å stille dette spørsmålet i drømmene dine.
 • Prøv å manipulere drømmer – Når du er klar over at du drømmer, kan du prøve å manipulere handlingene i drømmen. Prøv å endre drømmens scenario eller flykte fra forfølgere ved å visualisere en trygg og fredelig plass.
 • Gjenta «jeg drømmer» – Hvis du er i tvil om du drømmer eller ikke, gjenta denne setningen til deg selv. Hvis du fortsetter å gjenta det, vil du bli klar over at du faktisk drømmer og dermed kunne ta kontroll over den.
 • Visualiser før du sover – En annen teknikk for å oppleve lucid dreaming er å visualisere at du drømmer og gjøre det til en intensjon før du går til sengs.

Ved å ta kontroll over drømmen din kan du styre situasjonen med forfølgere og til og med overvinne dem. Lucid dreaming kan ta litt øvelse, men det er verdt det for de som ønsker å ha mer kontroll over drømmene sine.

3. Utforsk din kreative side

Når du konfronterer forfølgerne i drømmene dine, kan det være til hjelp å utforske din kreative side. Å være kreativ kan hjelpe deg med å finne alternative løsninger på problemer og gi deg en følelse av kontroll over situasjonen.

Her er noen kreative måter å konfrontere og overvinne forfølgerne i drømmene dine på:

Kreativ metode Beskrivelse
Kunst Laget et maleri eller en tegning av forfølgeren eller drømmesituasjonen kan hjelpe deg med å bearbeide følelsene dine.
Kreativ skriving Skriv ned drømmen din på en kreativ måte, enten som poesi eller skjønnlitteratur. Dette kan hjelpe deg med å utforske drømmesituasjonen fra forskjellige perspektiver og finne nye måter å takle situasjonen på.
Musikk Lag en spilleliste med sanger som hjelper deg med å føle deg trygg og selvsikker. Lytt til denne spillelisten før du legger deg eller når du våkner opp fra en drøm.
Dans Beveg deg til musikk og visualiser at du danser bort fra forfølgeren eller danser deg til trygghet og kontroll over situasjonen.
Meditasjon Prøv å meditere eller visualisere en positiv utgang på drømmesituasjonen. Fokuser på positive følelser som trygghet og selvsikkerhet.

Utforsking av din kreative side kan gi deg en følelse av kontroll og hjelpe deg med å finne nye måter å takle forfølgerne i drømmene dine på. Prøv å finne ut hva som fungerer best for deg og implementer disse kreative teknikkene i din drømmepraksis.

4. Bruk positiv visualisering

En annen kreativ metode for å overvinne forfølgere i drømmene dine er å bruke positiv visualisering. Dette innebærer å visualisere en positiv slutt på drømmen din, der du overvinner forfølgeren på en eller annen måte og føler deg sterk og selvsikker.

Her er noen trinn du kan følge for å bruke positiv visualisering:

 • 1. Identifiser drivkraften din: Finn ut hva som driver deg til å overvinne forfølgeren. Kanskje ønsker du å beskytte noen eller føle deg trygg.
 • 2. Visualiser suksess: Se for deg en positiv slutt på drømmen din, der du overvinner forfølgeren og føler deg sterk og selvsikker.
 • 3. Bruk alle dine sanser: Bruk alle dine sanser for å gjøre visualiseringen mer levende og realistisk. Se, hør, føl og lukte situasjonen du har visualisert.
 • 4. Gjenta visualiseringen: Gjenta visualiseringen regelmessig, gjerne hver dag før du legger deg til å sove.
 • 5. Tro på deg selv: Tro på at du kan overvinne forfølgeren i drømmene dine, og at positiv visualisering kan hjelpe deg med å oppnå dette.

Husk at positiv visualisering ikke nødvendigvis fungerer for alle, men det kan være verdt å prøve det for å se om det kan hjelpe deg med å overvinne forfølgere i drømmene dine. Det kan også være nyttig å kombinere denne metoden med andre teknikker som å analysere drømmen din og ta kontroll over drømmen din.

5. Konsulter en drømmeterapeut

Noen ganger kan det være vanskelig å takle forfølgere i drømmene dine alene, og det kan være lurt å søke hjelp fra en drømmeterapeut. En drømmeterapeut er spesialist på å tolke drømmer og kan hjelpe deg med å forstå hva forfølgerne i drømmene dine betyr og hvordan du kan overvinne dem. Her er noen måter en drømmeterapeut kan hjelpe deg på:

1. Tolke drømmene dine: En drømmeterapeut kan hjelpe deg med å tolke symbolene og handlingene i drømmene dine og forstå hva de betyr. Dette kan hjelpe deg med å identifisere årsakene til forfølgerne i drømmene dine og finne måter å overvinne dem på.

2. Identifisere underliggende årsaker: Forfølgere i drømmene dine kan være et tegn på underliggende følelser og emosjonelle problemer. En drømmeterapeut kan hjelpe deg med å identifisere hva som kan være årsaken til problemene og jobbe med deg for å løse dem.

3. Finn teknikker for å kontrollere drømmene dine: Drømmeterapeuter har ofte kunnskap om teknikker som kan hjelpe deg med å ta kontroll over drømmene dine. De kan gi deg råd om teknikker som visualisering og avslapningsteknikker for å hjelpe deg med å stoppe forfølgerne i drømmene dine.

4. Utvikle en behandlingsplan: Basert på tolkningene, identifiseringen av årsakene og teknikkene som blir benyttet, kan en drømmeterapeut utvikle en behandlingsplan som er skreddersydd for å hjelpe deg overvinne forfølgerne i drømmene dine.

Husk at selv om det kan være en god idé å bruke en drømmeterapeut, er det viktig å finne noen som er kvalifisert og har erfaring på feltet. Gjør litt research og finn noen du føler deg komfortabel med slik at du kan få mest mulig ut av behandlingen.

Andre tips for bedre søvn

Etter å ha lært om kreative måter å konfrontere og overvinne forfølgere i drømmene dine, er det viktig å også ta vare på søvnen din generelt. Å få tilstrekkelig søvn av høy kvalitet er avgjørende for både fysisk og mental helse. Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å oppnå. Derfor har vi samlet noen ekstra tips som du kan bruke for å forbedre søvnen din ytterligere. Disse tipsene er enkle å implementere i din hverdag og kan bidra til å gi deg en dypere og mer avslappende søvn. Her er noen av de beste tipsene vi har funnet.

1. Skap et behagelig sovemiljø

Å skape et behagelig sovemiljø kan være avgjørende for å få en god natts søvn og unngå forstyrrelser som kan føre til mareritt eller stressende drømmer. Her er noen tips for å skape et optimalt sovemiljø:

 • Mørklegg rommet: Unngå sterkt lys eller for mye lysstøy ved å bruke tunge gardiner eller blendingsgardiner for å blokkere ut uønsket lys fra gatene eller gatelykter.
 • Senk temperaturen: Hold temperaturen i soverommet på et komfortabelt nivå, helst mellom 16 og 19 grader Celsius. Dette tricker kroppen til å sovne raskere, og gir en dypere og mer behagelig søvn.
 • Gjør det stille: Hold unødvendig støy til et minimum, og unngå støyende aktiviteter i tilknytning til soverommet. Bruk ørepropper hvis du har behov for det.
 • Velg riktig madrass og pute: En god madrass og pute kan hjelpe til med å støtte ryggraden og lindre nakke- og ryggsmerter, samt hjelpe deg med å sovne raskere og dypere.
 • Unngå rot: En oversiktlig og ryddig atmosfære kan forbedre din mentale tilstand og bidra til økt velferd. Det er anbefalt å rydde opp på soverommet og fjerne alt som ikke er nødvendig.
 • Duftlys eller olje diffusor: En beroligende duft fra et duftlys eller olje diffusor kan bidra til å skape en avslappende atmosfære og redusere stresset.

Ved å skape et behagelig sovemiljø vil du sannsynligvis sove bedre og redusere antall forstyrrende drømmer du kan ha. Det kan også hjelpe deg med å slappe av og føle deg mer uthvilt og klar for en ny dag når du våkner.

2. Lag en rutine før leggetid

En rutine før leggetid kan være avgjørende for å få en god natts søvn og unngå mareritt. Her er noen tips for å hjelpe deg med å etablere en god rutine:

 • Sett en fast tid for å legge deg og stå opp: Prøv å holde deg til en bestemt tid for å legge deg og stå opp hver dag, også i helgene. Dette kan hjelpe kroppen din med å regulere søvnsyklusen og gjøre det lettere å falle i søvn om natten.
 • Unngå skjermtid før du legger deg: Blått lys fra elektroniske enheter kan forstyrre søvnen din og gjøre det vanskeligere å sovne. Prøv å begrense eller unngå bruk av TV, datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett en time før leggetid.
 • Gjør avslappende aktiviteter: Før du legger deg, ta deg tid til å gjøre avslappende og beroligende aktiviteter. Dette kan inkludere å lese en bok, ta et varmt bad eller lytte til rolig musikk.
 • Forbered deg på morgendagen: Det å bruke noen minutter på å planlegge og organisere deg for morgendagen vil hjelpe deg med å slappe av og slippe bekymringer før du legger deg.
 • Gjør soverommet til et behagelig sted: Sørg for at soverommet ditt er en behagelig og avslappende plass å være i. Hold det mørkt, kjølig og stille. Investér i en god madrass og pute som støtter kroppen din og gir en god natts søvn.

Husk at å etablere en god rutine før leggetid kan hjelpe deg med å finne ro og hvile bedre om natten. Prøv å holde deg til disse vanene, og etter hvert vil du trolig merke en forbedring i søvnmønsteret ditt.

3. Unngå stressende aktiviteter før leggetid

Det er viktig å unngå stressende aktiviteter før leggetid for å sikre en god søvnkvalitet. Stress kan føre til økt hjertefrekvens og en økt mengde adrenalin i kroppen, som kan føre til økt opphisselse og søvnproblemer. Her er noen tips for å unngå stressende aktiviteter før leggetid:

 • Unngå arbeid eller studier: Prøv å unngå å arbeide eller studere like før leggetid. Dette kan øke stresset ditt og få hjernen din til å være i overdrive.
 • Unngå skjermer: Skjermer som mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner avgir blått lys som kan påvirke søvnen din negativt. Prøv å unngå å bruke disse enhetene like før leggetid.
 • Unngå konflikter: Konflikter og argumenter rett før leggetid kan øke stresset ditt og føre til søvnproblemer. Prøv å unngå slike situasjoner og heller bruke tiden til å slappe av og roe ned.
 • Unngå intens fysisk aktivitet: Intens fysisk aktivitet like før leggetid kan øke hjertefrekvensen din og gjøre det vanskeligere å sovne. Prøv å planlegge fysisk aktivitet tidligere på dagen.
 • Unngå koffein og nikotin: Koffein og nikotin kan ha en stimulerende effekt på kroppen og gjøre det vanskeligere å sovne. Prøv å unngå disse stoffene før leggetid.

Ved å følge disse tipsene, kan du unngå stressende aktiviteter før leggetid og dermed sikre en god natts søvn. En god søvnkvalitet vil igjen hjelpe deg med å takle forfølgere i drømmene dine og hjelpe deg med å overvinne dem på en effektiv måte.

4. Unngå tung mat eller alkohol før leggetid

Det å spise tung mat eller drikke alkohol før leggetid kan påvirke kvaliteten på søvnen din negativt. Dette kan føre til urolig søvn, mareritt, eller til og med at du våkner opp midt på natten. Det er derfor viktig å unngå disse tingene hvis du ønsker å ha en god natts søvn.

Her er en oversikt over mat og drikkevarer du bør unngå før leggetid, og hvorfor:

Mat/Drikke Hvorfor
Tung mat Tung mat tar lengre tid å fordøye og kan føre til ubehagelig oppblåsthet eller halsbrann. Dette kan gjøre det vanskeligere å sovne og kan føre til urolig søvn.
Alkohol Alkohol kan hjelpe deg med å sovne, men det forstyrrer også kroppens naturlige søvnsyklus. Alkohol kan føre til urolig søvn, og du kan våkne opp flere ganger i løpet av natten.

Det kan være vanskelig å motstå fristelsen til å spise eller drikke disse tingene før leggetid, spesielt hvis du har hatt en lang dag eller føler deg stresset. Men å unngå disse tingene kan hjelpe deg med å oppnå en bedre søvnkvalitet og våkne opp mer uthvilt og klar til å møte dagen. Hvis du virkelig må ha noe å spise eller drikke før leggetid, kan du prøve et lett måltid og en kopp urtete eller varm melk med honning. Disse alternativene kan hjelpe deg å slappe av og få en behagelig søvn.

5. Prøv avslapningsteknikker

For å forbedre søvnen din og bekjempe forfølgere i drømmene dine, kan avslapningsteknikker være en effektiv løsning. Her er noen teknikker du kan prøve:

 • Dyp pusting: Fokuser på pusten din og ta dype, langsomme åndedrag. Dette kan bidra til å senke hjertefrekvensen din og roe ned kroppen din.
 • Progressiv muskelavslapping: Ved å bevisst spenne og slappe av musklene i kroppen din, kan du redusere stress og angst. Begynn med å stramme muskler i føttene, deretter arbeid deg oppover gjennom kroppen din til du når ansiktsmusklene.
 • Guidet meditasjon: Lytt til en meditasjon eller avslapningsøkt ledet av en profesjonell. Dette kan hjelpe deg med å roe ned og fokusere på positive tanker og følelser.

Husk at avslapningsteknikker kan være forskjellige for hver person, så det er viktig å finne en teknikk som fungerer best for deg. Prøv å innarbeide en avslapningsteknikk i din daglige rutine, spesielt før sengetid, for å forberede deg på en god natts søvn.

Oppsummering og konklusjon

Når det gjelder forfølgere i drømmer, kan det være en skremmende og ubehagelig opplevelse. Men det er viktig å huske at det er bare en del av drømmeverdenen vår, og at vi kan lære å takle det på en måte som gjør at vi føler oss sterkere og mer selvsikre.

Oppsummering: Vi har sett på flere kreative måter å takle forfølgere i drømmene våre. Det første trinnet er å analysere drømmen vår og forstå hva som kan ha utløst forfølgelsen. Deretter kan vi ta kontroll over drømmen og bruke vår kreative side for å endre utfallet. Positiv visualisering kan også være nyttig, samt å konsultere en drømmeterapeut hvis problemet vedvarer.

Konklusjon: Å takle forfølgere i drømmene våre kan være utfordrende, men det er mulig å overvinne dem ved å bruke ulike teknikker og tilnærminger. Å skape et behagelig sovemiljø, etablere en rutine før leggetid og unngå stressende aktiviteter kan også bidra til bedre søvn og redusere forekomsten av forfølgere i drømmene våre. Med litt tålmodighet og praksis kan vi håndtere denne opplevelsen på en måte som er sunn og konstruktiv for oss.

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er lucide drømmer?

Lucide drømmer er drømmer hvor personen som drømmer er bevisst på at det er en drøm, og dermed kan ha en viss grad av kontroll over hva som skjer i drømmen sin.

Hva er fordelene med lucide drømmer?

Fordelen med lucide drømmer er at det gir en mulighet til å utforske fantasier, oppleve ting som ellers ikke er mulig, eller til og med forbedre ferdigheter eller hjelpe til med personlig utvikling.

Hva kan forfølgere i drømmer representere?

Forfølgere i drømmer kan representere stressende situasjoner i våre liv, personlige utfordringer, eller til og med frykter og bekymringer som vi bærer med oss.

Hvordan kan drømmer påvirke vår mentale helse?

Drømmer kan påvirke vår mentale helse ved å gi oss en mulighet til å bearbeide våre følelser, forstå våre tanker og bekymringer, og gi oss en mulighet til å utforske og vokse personlig.

Hvordan kan visualisering bidra til å overvinne forfølgere i drømmer?

Visualisering kan hjelpe til med å endre våre mentale mønstre og forberede oss på å håndtere utfordringer i drømmene våre, ved å skape positive mentale bilder og scenarier som kan hjelpe oss å føle oss trygge og selvstendige.

Hvordan kan en drømmeterapeut hjelpe med å overvinne forfølgere i drømmer?

En drømmeterapeut kan hjelpe ved å analysere drømmer og hjelpe personen til å forstå hva symbolene og personene som dukker opp i drømmene representerer, samtidig som han kan gi råd og verktøy for å hjelpe personen med å takle utfordringene i drømmene sine.

Hvorfor kan stressende aktiviteter forårsake dårlig søvnkvalitet?

Stressende aktiviteter kan aktivere hjernen og gjøre det vanskeligere å slappe av og sovne, som kan føre til dårlig søvnkvalitet og til og med søvnløshet.

Hva slags avslapningsteknikker kan hjelpe med å forbedre søvnkvaliteten?

Avslapningsteknikker som dyp pusting, progressiv muskelavslapning, meditasjon eller yoga kan hjelpe med å redusere stress og forbedre søvnkvaliteten.

Hvorfor kan unngå tung mat eller alkohol være gunstig før leggetid?

Tung mat eller alkohol kan øke aktiviteten i magen og forstyrre søvnen, samt gjøre det vanskeligere å sovne.

Hvordan kan en rutine før leggetid bidra til bedre søvnkvalitet?

En rutine før leggetid kan hjelpe hjernen til å forstå at det er på tide å slappe av og sovne, og kan også bidra til å lindre stress og angst som kan forårsake dårlig søvnkvalitet.

Legg igjen en kommentar